Ben je in De Koog, dan mag je Restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis niet missen. Het prominente familiebedrijf aan het begin van de Dorpsstraat bestaat inmiddels 85 jaar. Dat zie je er overigens niet aan af. Want nadat vorig jaar al het interieur van het restaurant prachtig werd vernieuwd, werd afgelopen winter ook de keuken volledig verbouwd. Eigenaar Anton van der Vis: ‘Ja, we zijn er weer helemaal klaar voor. Eigentijdser dan ooit, maar natuurlijk nog altijd met de warmte en gastvrijheid die onze familie hier al 85 jaar koestert.’
Restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis is inderdaad nog altijd een echt familiebedrijf (zie kader). Anton – derde generatie – groeide letterlijk op in de zaak. Hij weet het nog goed. Lachend: ‘Als klein jochie zat ik boven tv te kijken. Wilde een gast ineens een voetbalwedstrijd zien, moest ik op mijn kamer met lego gaan spelen.’ Zelf kwam hij in 1997 aan het roer, zijn partner Chera sloot in 2007 aan als mede-eigenaar. Chera: ‘Er is in de loop der jaren heel veel veranderd. Maar één ding blijft bij ons altijd overeind: we doen er alles aan om het onze gasten optimaal naar de zin te maken. Net als vroeger oma Guurtruida… Met goeie koffie, heerlijk gebak, een verrukkelijke lunch, een lekker borreltje of biertje en natuurlijk een prima diner. Van eenvoudig tot zo uitgebreid als je het zelf maar wilt. En dat alles nog altijd voor een eerlijke prijs. Ook niet onbelangrijk.’
En al ging het interieur van het restaurant vorig jaar compleet op de schop, Anton en Chera bleven trouw aan wat je gerust de van Oranjerie ’t Vogelhuis kunt noemen: en . Chera: ‘Aan de overkant zie je veel zaken met een compleet interieurconcept. Heel mooi hoor, alles is perfect gestyled. Maar ik mis dan de persoonlijke invalshoek. Op Texel, en zeker bij ons, past zo’n vastomlijnd plaatje gewoonweg niet. Onze gasten willen herkenning.’ Dat betekent dat het ook een echt is gebleven. Anton: ‘, zou je kunnen zeggen. We bieden iedereen een warm nest. Van jong tot oud, singles, stelletjes, gezinnen, groepen.’ Chera: ‘Kinderen vinden het bij ons geweldig. Voor hen hebben we behalve pannenkoeken een aantal speciale kindergerechten. In de zomer kunnen de kids lekker spelen in onze buitenspeeltuin en bij minder weer vermaken ze zich binnen in de gezellige speelhoek.’
Het was in 1934 dat de 26-jarige hoefsmid Sijbrand van der Vis, opa van Anton, hier een hotel opende. Geïnspireerd door de vele gasten die – toen al! – voor de vogels en de natuur naar Texel kwamen, besloot hij de kamers geen nummers te geven, maar vogelnamen. Zo ontstond de naam ’t Vogelhuis. In de begintijd was Hotel ’t Vogelhuis ongekend luxe! In plaats van een wasbak op de gang hadden alle kamers koud en warm stromend water én elektrisch licht. Sijbrands vrouw Guurtruida runde het hotel. Ze zorgde voor kraakheldere kamers en zette haar gasten drie keer per dag een prima maaltijd voor. De volpensionprijs in die begintijd was ƒ 2,50 per dag… Veel later, begin jaren negentig, kwam daar de naam Oranjerie bij. De familie Van der Vis was inmiddels gestopt met het hotel en zocht een nieuwe naam voor het restaurant. Ze hadden een prachtige serre laten bouwen, die vol stond met bloemen en planten. Zo kwamen ze op Oranjerie, wat kas betekent. Maar omdat ’t Vogelhuis inmiddels echt een begrip was geworden, besloten ze toch om ook die naam te behouden. En zo ontstond de combinatie Oranjerie ’t Vogelhuis.
Restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis
Dorpsstraat 204-206
instagram.com/vogelhuisoranjerie
www.facebook.com/VogelhuisOranjerie
restaurantvogelhuistexel.nl