Paul Patat in De Koog heeft plaats gemaakt voor Wijnbar Oudeland. Daan Kappert is al jaren werkzaam als topchef in diverse (sterren)restaurants in binnen- en buitenland. Na een seizoen Bij Jef in de keuken, besloten hij en zijn partner Merel dat Texel de plek is waar ze wilden blijven. Hij leerde Rob Vos kennen en door hem is zijn ambitie voor een eigen restaurant werkelijkheid geworden in De Koog.
Rob Vos zocht een chef bij De Pelikaan (nu Van der Valk, red.). Daan: ‘Hij vroeg me daar de kwaliteit wat op te krikken. Ik sprak naar hem de ambitie uit voor een eigen zaak. Hij zei: als jij mij helpt, help ik jou. Hij vond het ook een goed idee om op Texel iets exclusiefs te beginnen. We kwamen uit op Oudeland: een stadse wijnbar, restaurant en traiteur met een natuurlijk, duurzaam interieur en lokale gerechtjes. Hier kun je in een ongedwongen sfeer genieten van een goed glas wijn met lekkere hapjes, maar ook van een heerlijke lunch of diner in de vorm van kleine gerechtjes. In de open keuken kun je live meekijken hoe de producten, die rechtstreeks van het land komen, worden verwerkt in je gerecht.’
Cafetaria
Het concept voor de wijnbar werd tot in de puntjes uitgewerkt. Toch waren Rob en Daan het erover eens dat het zonde was als het cafetaria – voorheen vond je op de plek van Oudeland de snackbar Paul Patat- zou verdwijnen. Daar komt nu een ‘Haute Frituur’, zoals Daan het omschrijft. ‘Lekkere verse frieten van Klaas Lap, aangevuld met zelfgemaakte snacks. Denk aan hamburger en stoof van de Black Angus en curryworst van het Texels varken. Milkshakes worden gemaakt op basis van verse melk en ijs van Labora.’
Wine tasting
Bij Oudeland proef je een samenspel van wijn en spijscombinaties. De ene keer wordt er bij een fantastische wijn een mooi gerecht verzonnen en soms is dat andersom. ‘Dan kiest Hennie, onze ervaren sommelier, de wijnen uit. Hennie heb ik leren kennen in mijn tijd bij De Pelikaan. Hij komt uit Zuid-Afrika en gaf daar les op de hotelschool. Ook was hij gastdocent van diverse wijnacademies. Hij heeft een schat aan wijnkennis en hij kan zo mooi vertellen.’
Voor een wine tasting in de vorm van een High Wine ben je bij Oudeland dus aan het juiste adres. ‘We selecteren vijf wijnen met bijpassende gerechten. Laat je daarbij vooral verrassen. Wij vertellen uiteraard het verhaal erachter en waarom we voor bepaalde combinaties kiezen. Wil je zelf wijnen kiezen, kan dat natuurlijk ook. Er is keuze uit ongeveer honderdvijftig soorten, met prijzen die verschillen van 5 euro tot 15 euro per glas. Het is dus toegankelijk voor iedereen. Voor ieder glas geldt: het is op kwaliteit uitgezocht. Daarbij letten we ook op duurzaamheid. Veel van onze wijnen komen bijvoorbeeld uit de Benelux, dat scheelt enorm veel transport.’
Moestuin
Aan de Hemmerkooi, waar Rob al een stuk land had, heeft Daan een moestuin van 1500m2 aangelegd. ‘De tuin is de basis voor de menukaart van Oudeland. Groenten van afgelopen zomer heb ik gepekeld, gefermenteerd of ingelegd, zodat we ze het hele jaar kunnen gebruiken. Ik werk graag vanuit het no waste principe. We hebben ongeveer veertig kippen. Die breng ik iedere dag het restafval van de groenten. Twee treetjes eieren neem ik weer mee terug.’
Dutch Cuisine
Voor de ruimte en de natuur besloten Merel en Daan naar Texel te verhuizen. Inmiddels hebben ze een dochtertje, Mette, en zijn ze helemaal gesetteld in Oudeschild. ‘Plus, als kok is het hier geweldig. Het aanbod aan lokale producten is enorm, Zoveel kwaliteit op een eiland. De focus van Oudeland ligt op duurzaamheid. Dutch cuisine is een mooie omvattende term daarvoor. Dat is een beweging die is gefocust op lokale producten en kwaliteit. Zo doe ik veel met schaal- en schelpdieren en haal ik de zuivel vers op het eiland. Black Angus runderen – van de kudde die graast bij De Cocksdorp – verwerken we van kop tot staart. Van de botten maken we jus, van de minder mooie delen stoof of gehakt. Als je van kop tot staart verwerkt, moet je wel creatief omgaan met producten.’
Meer info of reserveren? www.oudelandtexel.nl