Koken met Passie

Mark doet het net even anders

Mark Schoo – rasechte Kooger en eigenaar van Restaurant Passie – jaagt zijn jongensdroom achterna. Jong en ambitieus als hij is, begon hij drie jaar geleden zijn eigen restaurant in Hotel Zeerust. Dit jaar opende hij de deuren van Dorpsstraat 170, waar hij nog meer mensen kan laten genieten van zijn kookkunsten.

 

Mark werd 29 jaar geleden geboren in De Koog. Al op twaalfjarige leeftijd sprong hij wel eens bij in de keuken van zijn vader, die in De Taveerne werkte. ‘Daarna ben ik meteen consumptief gaan doen in het middelbaar onderwijs en de koksopleiding aan het ROC. Ik wist al dat ik een eigen horecazaak wilde. Voor de ervaring heb ik een paar jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt. Onder andere bij De Kersentuin, één van de bekendste restaurants van Amsterdam’, vertelt Mark. Daarna zat hij nog een jaar bij DoubleTree by Hilton. ‘Dat was net nieuw gebouwd. Het is het grootste hotel van Amsterdam met een schitterende skylounge, met uitzicht over de stad. Bizar was het daar, gasten landden met luchtballonnen op het dak.’

Vis

Eenmaal terug op zijn vaste stek in De Koog kwam na een paar jaar de kans een eigen zaak te beginnen. Eerst in Hotel Zeerust, waar hij op kleinere schaal zijn mooie gerechten kon serveren. ‘Ik merkte dat er op culinair gebied weinig aanbod was in De Koog. Veel familierestaurants, weinig vijf-gangen diners. Toch wordt het publiek steeds breder, er komen steeds meer luxe accommodaties in en rondom De Koog. Ook een visrestaurant miste ik nog. Ik vind vis een prachtig product om mee te koken. Je kunt er zo veel mee combineren. Veel meer dan met vlees, vind ik.’ Ondanks dat zijn restaurant niet in de drukke dorpsstraat was gevestigd, was er veel animo voor. ‘Sommige dagen moest ik wel twintig bellers teleurstellen, omdat ik al voor dagen was volgeboekt.’ Passie werd al gauw te klein.

Groter

In het nieuwe restaurant kan Mark binnen ongeveer zeventig tot tachtig personen kwijt en op het verwarmde terras nog eens veertig. ‘Het verschil met de vorige zaak is – naast dat het een stuk groter is – dat ik hier alles heb verbouwd en naar eigen smaak heb ingericht. Uiteraard wel met een beetje hulp van m’n moeder, die aan de overkant van het dorpsplein haar woondecoratiewinkel Mieters heeft.’ Broer Robin van De Sportshop aan de overkant helpt met de boekhouding. Het ondernemende gezin vult elkaar mooi aan.

Altijd vers

De sfeer is chique en luxe, maar zeker ook toegankelijk. Je zit hier goed voor een 3, 4 of 5-gangendiner met bijpassende wijnen, maar je hoeft daarvoor niet strak in het pak. ‘De aandacht voor de altijd verse producten en kwalitatieve wijnen vind ik heel belangrijk. Daarvan kun je dus zeker kwaliteit verwachten. Om de zes weken is er een nieuwe kaart, maar dingen zoals kreeft en oesters blijven er altijd wel op staan. Daarnaast wissel ik mee met de seizoenen, zodat alles altijd vers is.’ Uiteraard is het een uitdaging om te blijven verrassen. ‘Dat vind ik leuk, daarvoor ben je chefkok. Laatst had ik bijvoorbeeld als tussengerecht een minipizza, maar dan belegd met langoustine.’

Op zondag is het restaurant dicht, al zit Mark vol leuke ideeën voor zijn enige rustdag in de week. ‘In de zomer lijkt het me supergaaf om loungedagen te organiseren, met kreeft van de barbecue en onbeperkt oesters. Lekker muziekje erbij, wat wil een mens nog meer?’

Reserveren kan online via www.passietexel.nl

Dorpsstraat 170, 06 514 77 636 

 

Leuk om te lezen!