In 1986 kwamen Kees en Trinet Hin terug naar Texel. Hij had dertien jaar op een proefboerderij in Lelystad gewerkt, samen hadden ze hun steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de nog jonge polder Oostelijk Flevoland. Maar het eiland van hun jeugd bleef trekken. Dertig jaar later hebben ze op boerderij Hoogvliet – aan de Ruigendijk, op de grens van het ‘oude’ Texel en polder Eierland – een prachtig bedrijf opgebouwd.
Het is ze niet komen aanwaaien. Terug op Texel konden ze terecht op de boerderij die in 1912 door de opa van Trinet was gebouwd. Maar een volwaardig agrarisch bedrijf was het niet en geld om er één over te nemen hadden ze niet. Kees ging in loondienst bij de familie Slot op hoeve Rotterdam in Eierland. Hij zou er zevenentwintig jaar werken. Een groot deel van zijn loon investeerde hij thuis. Hard werken was het motto. ‘We zijn met twintig schapen begonnen. Nu hebben we er achthonderd. Verder hebben we honderd vleeskoeien en verbouwen we pootaardappelen, suikerbieten, bloembollen en graszaad. In 1986 hadden we zeventien hectare grond, nu zeventig. En we huren er nog veertig bij’,vertelt Trinet niet zonder trots. ‘Een uit de hand gelopen hobby’, karakteriseert Kees met een glimlach.
Slapen in een barak
Veel luxe konden ze zichzelf en hun vier kinderen nooit permitteren, maar die waren ze ook niet gewend. Kees: ‘Toen ik in Lelystad kwam wonen, was dat maar een klein dorp. Met een paar huizen en een piepkleine Albert Heijn voor de dagelijkse boodschappen. In de begintijd sliepen we in een barak.’
Hun vertrouwen in de toekomst was zo groot, dat zoons Cor en John in 2008 tot de firma toetraden. Vier jaar later namen de drie mannen ontslag bij hun werkgever en besloten ze zich volledig op het eigen bedrijf te concentreren. Korte tijd later brandde een grote schuur af. Het vee kon worden gered, maar een deel van de machines ging in vlammen op. Trinet: ‘De verzekering deed erg moeilijk. Uiteindelijk kregen we maar een deel van de schade vergoed. Financieel gingen we er flink op achteruit. Toen was het even heel spannend: gaan we het redden?’
Wekelijks vers vlees
Dat deden ze, kun je ook als bezoeker van Hoogvliet constateren. Sinds 2001 hebben Kees en Trinet achter de boerderij een camping voor vijftien tenten en caravans. Toen ze ermee begonnen, was dat een ‘must’. Nu vinden ze de reuring op het erf ook heel gezellig. Het enthousiasme is wederzijds. ‘Vooral ’s zomers hebben we veel vaste gasten.’
Voor aanloop zorgt ook hun winkeltje, waar je terecht kunt voor lams- en rundvlees van eigen vee. ‘Bij ons worden in maart en april en ook in december lammeren geboren. Daardoor kunnen we het hele jaar door slachten en hebben we iedere vrijdag vers vlees.’
De winkel is vrijdag, zaterdag en maandag open tussen 10.00 en 12.00 uur. Voor meer informatie: www.boerderijhoogvliet.nl.