Jonge ondernemers Demy Boezerooij (30) en Stijntje van der Ploeg (27) verhuisden acht jaar geleden voor een seizoensbaan in een strandpaviljoen naar Texel. Eenmaal aangekomen voelden ze zich er zo thuis dat ze nooit meer zijn weggegaan.
Al snel kreeg het stel veel vrienden op het eiland en besloten ze voorgoed naar Texel te verhuizen. ‘In de tussentijd hebben we in meerdere bedrijven gewerkt op het eiland en zo veel werkervaring opgedaan. In deze periode ontdekten wij wat we nu echt belangrijk vinden als we een eigen zaak zouden hebben’, vertelt Demy. Al een tijdje keken ze rond naar een restaurant dat ze eventueel konden overnemen. Stijntje: ‘Twee jaar geleden kwam Het Plein op ons pad. We hebben het interieur onlangs compleet naar onze eigen hand gezet en zijn super trots op het eindresultaat. En een antwoord op de vraag van wat wij nu écht belangrijk vinden… gastvrijheid. Persoonlijke aandacht, de kwaliteit van service, eten en drinken moet goed zijn. En dat is niet alleen maar een lekkere koffie serveren met een glimlach. We willen ook zorgen dat gasten zich comfortabel voelen. Dat je als gast echt kunt zien dat alles met zorg en aandacht wordt gedaan. Het moet een beleving zijn om bij ons te komen eten of drinken.’
Van vroeg tot laat
Grandcafé Het Plein is een plek waar je ieder moment van de dag terecht kunt om te genieten van iets lekkers. Van koffie tot cocktail, van ontbijt tot diner. Om half negen openen de deuren, zorgt Stijntje dat het terras gezellig is aangekleed en de nieuwste krant klaarligt. ‘We hebben een spelletjeskast, waarin we naast de krant ook maandelijks nieuwe magazines neerleggen. Zo kun je hier heerlijk ontspannen lezen, terwijl je geniet van een drankje.’ Even later in de ochtend komt ook Demy naar de zaak en hij sluit ’s avonds af. ‘We vinden het heel belangrijk dat mensen zich niet opgejaagd voelen en vaak blijven gasten na het eten nog even hangen voor een cocktail of een speciale koffie.’
Verwarmd terras
Het terras van Het Plein is zowel ’s zomers als ’s winters een heerlijke plek. Demy: ‘Als je naar Texel op vakantie gaat, dan wil je over het algemeen graag buiten zijn. Wij waren eens in Denemarken en daar zagen we in de winter zulke gezellige, verwarmde terrassen. Dat wilden wij ook. Het is natuurlijk fantastisch dat we dat hier konden realiseren. ’s Winters gezellig in de luwte met vuurtjes, heaters en een schapenvachtje, ’s zomers lekker in het zonnetje of juist in de schaduw van een parasol.’
In de smaak
Het Grandcafé van Demy en Stijntje viel direct in de smaak bij zowel Texelaars als toeristen. ‘Een Grandcafé als dit was er nog niet en was ook iets dat wijzelf misten in De Koog,’ vertelt Stijntje. ‘Nergens kon je na tienen nog een hapje bestellen bij je borrel.’ Complimentjes kwamen al gauw uit vele hoeken, maar voor Demy zit een compliment vooral in het gedrag van een bezoeker. ‘Als gasten dagen achter elkaar terugkomen en soms zes uur blijven zitten, dan weet je dat ze het naar hun zin hebben. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen.’
Cocktails en snacks
Iets waarin Grandcafé Het Plein zich onderscheid van andere restaurants in De Koog is de grote diversiteit aan vers gemaakte cocktails en snacks. Met verse jus d’orange, limoen en andere benodigdheden kun je hier genieten van de heerlijkste drankjes. Ook een beetje trek? Je kunt je eigen bittergarnituur samenstellen, want iedere snack wordt per vier stuks geserveerd. Van jackfruit- en geitenkaas- tot zalm- en oude kaasbitterballen. Voor ieder wat wils. ‘We zijn wat dat betreft een typisch Grandcafé, met allerlei klassiekers op de kaart. Maar vaak ook met een hippe twist, als jonge ondernemers zijn we graag verfrissend en vernieuwend,’ vertelt het duo tevreden.
Reserveren kan via de website www.grandcafehetplein.nl of 0222 365760
Kijk op de website voor de actuele openingstijden