Leuk om te lezen!
Dertig jaar liefde en ondernemen

Jan en Frank bliezen braderie nieuw leven in

Samenspel van wijn en spijscombinaties

In 2025 vieren Arjen Langendam en Danielle Vilten een bijzondere mijlpaal: dertig jaar samen. De liefde ontstond in een hotel-restaurant in Avenhorn waar Arjen werkte en Danielle als bezoeker te gast was. Opmerkelijk genoeg was Danielle destijds nog met een vriend van Arjen, lachen ze.
Maar op 6 december 1995 nam Arjen haar mee naar een Champions League wedstrijd van Ajax tegen Ferencváros in het Olympisch Stadion. Daar, langs de lijn met een broodje warme worst, deelden ze hun eerste kus. ‘Dat was echt een topjaar voor mij,’ lacht Arjen. ‘Ajax won dat seizoen de Champions League, en ik vond de liefde van mijn leven.’ De rest is geschiedenis.
Altijd samen
Kort na het begin van hun relatie begonnen Arjen en Danielle ook samen te werken. Danielle zat nog op de hotelschool, maar ging ook aan de slag in het restaurant waar Arjen werkte. Hun ondernemingslust bracht hen uiteindelijk naar Texel, waar de oom van Arjen iemand zocht om het restaurant te runnen in Hotel Noordzee. ‘We waren jong en onbevangen,’ herinnert Daniëlle zich. ‘Nu kun je alles opzoeken op internet, maar toen hadden we geen idee van wat er ons te wachten stond. We gingen gewoon.’
Het restaurant was een groot succes. Het jonge stel organiseerde allerlei leuke avonden om bezoekers te trekken. Toch wilde de familie van Arjen een andere kant op met het restaurant, en na tien jaar werd het restaurant teruggekocht door zijn familie. In de jaren bij Noordzee werden ook kinderen Liselotte en Olivier geboren. ‘Bijna letterlijk in de zaak,’ vertelt Danielle lachend. ‘’S middags stond ik nog met weeën in de keuken, en ’s avonds was Liselotte er.’
Een nieuwe uitdaging
Na tien jaar was het tijd voor iets anders. Ze vonden een nieuwe uitdaging in Wijnhuis Oosterend. Toch misten ze de levendigheid van De Koog. ‘Het voelde daar soms als een museum,’ zegt Danielle. ‘Mensen kwamen gewoon even kijken en kochten niks, maar wij waren de snelle, commerciële horeca gewend. Daarom organiseerden we proeverijen met lekkere hapjes. Maar uiteindelijk wilden we toch terug de horeca in.’ Die periode gaf hen wel meer tijd met hun destijds jonge kinderen. En het versterkte hun gedeelde passie voor wijn, vooral uit Noord-Italië. ‘We gaan daar elk jaar naartoe. De natuur, de mensen, het eten en de wijn – alles is er top. En ook wintersport is er fantastisch.’
Het begin van Carakter
In 2019 begon hun nieuwste avontuur: Carakter, toentertijd gevestigd in het oude Bodega 59. ‘We kozen voor shared dining. Bij ons hoef je je niet helemaal vol te proppen. Daarom noemen we het ook een brasserie in plaats van een restaurant. Je kunt ook gewoon een glaasje wijn of een cocktail drinken als je dat wilt,’ legt Danielle uit. Het stel deinst nergens voor terug. ‘Karakter tonen, noem je dat,’ lacht Arjen. ‘Wij gaan geen uitdaging uit de weg. Geen kok? Dan duikt Danielle zonder problemen de keuken in,’ vertelt hij trots. ‘Na dat seizoen was ik wel echt kapot,’ geeft ze toe. Gelukkig vonden ze chef-kok Bas, die de keuken naar een hoger niveau tilde. ‘Hij heeft alles weer even rechtgetrokken. We zijn ontzettend blij met hem. De keuken draait nu precies zoals we willen.’
Werk en privé
Hoe ze werk en privé gescheiden houden? Niet. ‘Dat moet bij je passen. Bij ons gaat dat al bijna dertig jaar heel goed,’ zegt Arjen. ‘Ondernemen in De Koog is ontzettend leuk. We hebben er nooit aan gedacht om terug te gaan naar ‘de overkant’. Alles is hier dichtbij: bos, duinen, strand. En je loopt zo het dorp in. Ideaal!’ Een nadeel is er wel: nu hun kinderen uit huis zijn, komen zij soms in het weekend thuis terwijl Arjen en Danielle hard aan het werk zijn. ‘Maar als het nodig is, helpen ze graag een handje mee,’ vertelt Danielle.
Naast hun werk zet Arjen zich in voor de gemeenschap. Hij is actief bij de IJsclub van De Koog en heeft jarenlang vrijwilligerswerk gedaan als bestuurslid van Texel Culinair. ‘Het is een sociaal dorp. Daar zet je je graag voor in,’ zegt hij. Na dertig jaar liefde en ondernemen is de vonk nog altijd niet gedoofd. Arjen en Danielle kijken vol enthousiasme uit naar de toekomst. ‘En natuurlijk komt er een feest om onze dertig jaar liefde te vieren,’ vertellen ze enthousiast.