Ze waren vijfentwintig jaar eigenaar van het befaamde restaurant Prinsemarij in Laren. Maar in het voorjaar van 2018 verhuisden Cor en Ine Pandelaar naar Texel om samen met hun dochter Roos en schoonzoon Huub bij De Koog een nieuw strandpaviljoen te openen: Bries20. Ze vielen direct op met hun menukaart. En met hun service en gastvrijheid
‘Een zaak heeft een ziel nodig. Die voelen de gasten direct als ze een stap over de drempel zetten’, stelt Cor. Hij is afkomstig uit een echte horecafamilie. Al rond 1600 hadden zijn voorouders een herberg in Laren. Zelf maakte hij er van het oude politiebureau een restaurant, waar heel ’t Gooi kwam eten en drinken.
Cor is in al zijn vezels een gastheer. Zijn opvattingen over hoe je gasten ontvangt, heeft hij overgebracht op Roos en Huub, die op hun beurt – ondanks hun jeugdige leeftijd – vol overtuiging hun eigen jonge medewerkers motiveren. ‘Het ligt vaak voor de hand. Een dekentje als het koud is of een glas water op warme dagen bij de koffie. En dat dan ook zeggen: het wordt een warme dag, ik breng u nog even een glas water. Het is een kleine moeite, maar wordt enorm gewaardeerd.’
Roos valt hem bij: ‘Oprecht geïnteresseerd zijn, daar gaat het om. En geen toneelstukje opvoeren, want dat hebben mensen zo door.’ Cor: ‘Voor mij is het vanzelfsprekend. Je werkt in de horeca vaak keihard. Juist daarom is dat contact zo leuk. Het gaat niet alleen om geld verdienen. Natuurlijk, dat moet om je zaak draaiende te houden. Maar zonder contact met de gasten zou ik niet kunnen.’
Roos: ‘Sommige mensen vonden het afgelopen jaar zo fijn bij ons, dat ze hun hele vakantie, veertien dagen lang, elke dag langskwamen. We kregen heel leuke complimenten. Jullie hebben het gezellig met elkaar, zeiden ze dan. Terwijl we het vet druk hadden. Het is mooi dat je dat met elkaar uitstraalt. Ik vind het belangrijk dat je iets méér met elkaar hebt dan alleen het werk. Na sluitingstijd nog even een drankje met elkaar om gezellig bij te praten hoort daar ook bij.’
Dat hun werkwijze aanslaat, blijkt wel uit de populariteit van Bries20, dat een uitstekend eerste seizoen beleefde. Vaak al ’s ochtends vroeg zaten er gasten met een kop koffie en de krant, terwijl anderen er ’s avonds na een wandeling nog even neerstreken voor een glas wijn en een goed gesprek. Veel aanloop was er ook van Texelaars, die de nieuwe zaak direct omarmden.
Tussendoor werd heerlijk gegeten. Veel aandacht besteden de Pandelaars dan ook aan hun keuken, die opvallend afwijkt van de meeste andere strandpaviljoens. Op de menukaart zoek je vergeefs naar tosti’s of patat, wel vind je er oesters, calamares en gegratineerde geitenkaas. Cor: ‘Dat is vooral de verdienste van Huub. Hij heeft erg zijn best gedaan iets moois neer te zetten. Iets dat net even anders is dan de standaard. Je ziet dat ook terug in de hele sfeer. Mensen kleden zich leuk wanneer ze bij ons komen eten. We zijn absoluut geen yuppentent en ook geen sterrenrestaurant. Maar we willen net dat kleine beetje onderscheid maken.’