Opgegroeid tussen de biervaten in Het Cafeetje in Oosterend. Maar sinds zijn zestiende is Arnold Kearcher een van de bekendste gezich-ten van de Dorpsstraat in De Koog. Na jaren achter de bar in diverse cafés begon hij op 26-jarige leeftijd samen met Henk Jan Klok als uitbater in W’tjewel. Memorabele jaren, waar hij met veel plezier op terugkijkt.
Kets, want zo staat deze befaamde Koger beter bekend, heeft zijn bijnaam te danken aan zijn jeugd. ‘In eerste instantie was het Ketchup, want ik at dat overal graag bij. Dat veranderde op den duur in Ketsie en nu noemt iedereen me al heel lang Kets. Zelfs de burgemeester noemt me zo. Ik denk dat de meesten niet eens weten hoe ik echt heet’, lacht hij. Kets is de eigenaar van café-restaurant Sjans. Een gouden formule, waarbij hij in het hoogseizoen ’s avonds eten serveert, waarna er rond de klok van half elf ruimte wordt gemaakt voor een dansvloer, cocktailbar en DJ booth.
Gamma
In De Koog ging er een wereld voor Kets open. ‘Iedere dag werd er hard gewerkt om er telkens weer een groot feest van te maken. Dat wilde ik ook. Tussendoor heb ik nog even in de bouw en als loodgieter gewerkt, maar toen de mogelijkheid zich voordeed een eigen horecazaak te star-ten, ging ik daar vol voor. Dat was in 1996, samen met Henk Jan Klok in de W’tjewel. We hadden geen idee hoe dat zou lopen, dus we zochten er een bijbaantje naast bij de Gamma. We werden niet aangenomen en dat was maar goed ook. Vanaf het eerste moment was het loeidruk.’
Jaarrond
Samen met Le Berry en SamSam deden de cafés in De Koog hun uiterste best om het dorp het hele jaar rond aantrekkelijk te houden. En dat lukte. ‘Vroeger was dat wel anders. Als je het hele jaar je tent vol kunt krijgen, dan zit je goed. Op een gegeven moment deden we de W’tjewel over aan Marcel Talsma. Hij maakte er De Wijsneus van. Eind 2001 kwam het pand van Sjans te koop en konden we toehappen. Daar zijn we restaurant en natte horeca gaan combine-ren.’
Brand in Thailand
In 2008 is Kets zelfstandig met Sjans verder-gegaan. Kets wilde dolgraag dat Eric ‘De Duitser’ bij hem in het bedrijf kwam om de keuken te runnen. ‘Voor mij is Eric de beste kok die er is. Ik wilde zo graag dat hij bij mij kwam werken, dat ik hem achterna ben gereisd naar Thailand. Eenmaal daar kreeg ik hem gelukkig zover. Op één voorwaarde. Er moest een nieuwe keuken komen. Twee dagen later brandde de hele toko af, behalve de keuken. Uiteindelijk moest alles dus vernieuwd en kwam Eric de scepter zwaaien in de keuken. Die man kan alles.
Hij voelt met zijn handen aan een stuk vlees of de kwaliteit goed genoeg is. Zo nee, dan is dat product die dag niet verkrijgbaar en gaat het terug naar de leverancier. “Das muss besser sein”, roept hij dan. Hij is erg kritisch, dus we serveren alleen hoogwaardige kwaliteit. We zijn absoluut geen sterrenzaak, maar alles wat de keuken uitgaat is goed en sta ik honderd procent achter. Als iemand mij vraagt wat ik zou aanbevelen kan ik niet kiezen, want alles is superlekker.’
Creatief
Het team van Kets en Eric is creatief. Dat zie je bijvoor-beeld tijdens een lockdown. Kets Kip en Eric’s Ribs – ze staan bekend om de lekkerste kippenvleugeltjes en spare-ribs – toverden al gauw hilarische kippenpakken uit de kast en zelfs de bezorgauto werd omgebouwd tot rijdende kip. Het leverde spraakmakende taferelen op en het moment dat Kets voor de deur stond in zijn kippenpak zal voor velen het lichtpuntje zijn geweest van een saaie tijd.