Leuk om te lezen!

Onlosmakelijk verbonden met De Koog

Isola Bella

Bunkers bij De Koog werden buffet

Het middelpunt van De Koog is de prachtige kerk, gebouwd in 1719, en het naastgelegen huisje Mosk. Beide bouwwerken zijn uitgeroepen tot Rijksmonument. De kerk is een iconisch beeld voor De Koog. Maar ook het huisje Mosk vertelt een leuk verhaal: dat van een agrarisch verleden en een nieuw tijdperk van gastvrijheid.
De kerk werd gebouwd in een tijd dat De Koog nog een agrarische nederzetting was. Het harde boerenleven werd gekenmerkt door eenvoud, en de naastgelegen boerenwoning en de later aangebouwde schapenboet zijn hier herinneringen aan. Met de bouw van het eerste badpaviljoen in 1896, veranderde De Koog van een nederzetting in een bruisend dorp met meer toeristen dan inwoners.
Warm thuis voor de gemeenschap
Huisje Mosk dankt zijn naam aan Bep Mosk-Spigt, een geliefde inwoner in het dorp, die in 2021 op 92-jarige leeftijd overleed. Na haar overlijden werd besloten dat het huisje geen commercieel object zou worden. Het bleef eigendom van de diaconie van de protestantse gemeente Waal-Koog-Den Hoorn, die er gasten ontvangt. In de zomer zijn dat vrijwilligers die helpen met de openstelling van de kerk, de rest van de tijd gasten met een smalle beurs.
Een duurzame toekomst
Huisje Mosk is volledig gerenoveerd met respect voor het verleden. Scheepshout met inscripties, ooit gebruikt bij de bouw, is behouden gebleven. Het huisje is verduurzaamd met schapenwol, een warmtepomp en binnenkort zonnepanelen. De historische gevels zijn opnieuw geschilderd en alles ziet er weer spic en span uit.
Dit jaar zal ook de tuin rondom het huisje een transformatie ondergaan. Met hulp van vrijwilligers en lokale ondernemers wordt de ruimte een plek voor kleinschalige evenementen, denk aan muziekoptredens en lezingen. De tuin is alleen toegankelijk als er activiteiten zijn. Een pareltje midden in het centrum van De Koog.